Impreza rozpoczęła się w sobotę o godz. 11, organizatorom plany pokrzyżowała jednak pogoda i część atrakcji trzeba było przenieść do budynku.
W tym roku przygotowano stoiska poświęcone historii młynarstwa, młyna parowego, kuchni Słowian, drożdżom oraz technikom wzniecania ognia. Podczas warsztatów można było posłuchać o domowym wypieku chleba na zakwasie.
W sobotę gościem imprezy był Jasiek Kuroń. Odbywały się pokazy gotowania oraz degustacja.
W niedzielę piknik rozpocznie się wykładem poświęconym tradycjom kulinarnym dawnego Torunia, który wygłosi prof. Jarosław Dumanowski z UMK. O godz. 13 w Centrum Innowacyjnej Edukacji będzie można wysłuchać prelekcji poświęconej browarom i winnicom Torunia. - Na stanowiskach przed Młynem będzie można wziąć udział w zabawie w układanie naczyń i sztućców na podstawie menu, poznać zasady odpowiedniego zachowania przy stole, zagnieść „elektryczne" ciasto, wykonać makatkę, poznać procesy chemiczne i fizyczne, które zachodzą w kuchni podczas używania tradycyjnych sprzętów kuchennych, oraz przekonać się, że zdrowie jest „zaklęte" w ziołach i przyprawach. Naukowcy z IRZiBŻ PAN przygotowali również pokaz, w którym dowiemy się, komu i dlaczego szkodzi gluten, czym jest celiakia i jaką ją leczyć - mówi Marcin Centkowski, rzecznik Młyna Wiedzy.
Szczegółowy program pikniku jest dostępny na stronie internetowej Centrum Nowoczesności Młyn Wiedzy.
Materiał promocyjny partnera
Materiał promocyjny partnera
Materiał promocyjny partnera
Wszystkie komentarze