Fot. Michał Łepecki / Agencja Wyborcza.pl
Jakie jeść owoce?
Uczeni z Harvardu przeprowadzili badania, dzięki którym wiemy, jakie powinniśmy jeść owoce, aby uniknąć zachorowania na cukrzycę typu 2. Do swojej diety najlepiej włączyć jabłka, grejpfruty, jagody i winogrona. Ale trzeba zwrócić uwagę na to, że ważniejsza jest tutaj różnorodność, a nie ilość. Lepiej zjeść sałatkę owocową z tych produktów niż kilogram jednego typu owoców.
Najlepsze jednak okazują się jagody. Okazało się, że jeżeli jemy je trzy razy w miesiącu, to ryzyko zachorowania na cukrzycę może spaść aż o 11 proc. Jeśli jagodami będziemy zajadać się pięć razy w tygodniu, to ryzyko spada aż o 30 proc. Naukowcy podkreślają też, że lepiej jeść same owoce niż pić z nich soki.
Wszystkie komentarze