W menu restauracj La Mancha znajdziemy m.in. gazpacho, tortille, paelle, potrawy z hiszpańską kiełbasą chorizo, marokańskie tagine i koftę.
To restauracja, która mieści się w centrum miasta, w jednej z piwnic przy ul. Mostowej. Specjalnie na potrzeby lokalu sprowadzono do Torunia marokańskiego kucharza, który zna kuchnię zarówno swojego kraju, jak i Hiszpanii.
W karcie znajdziemy przede wszystkim potrawy hiszpańskie i marokańskie, ale jest też ukłon w stronę zwolenników znanych smaków, np. rosołu. Koniecznie trzeba spróbować tortilly, czyli rodzaju omletu z ziemniakami. Jest też meksykańska wersja tego specjału - cienkie placki z mąki, w które zawija się mięso i warzywa. W karcie znajdziemy również paellę z Walencji. Robi się ją na specjalnych patelniach, jej podstawa to ryż, który swój charakterystyczny żółty kolor zawdzięcza odrobinie szafranu. Do takiej bazy dodaje się najróżniejsze dodatki: owoce morza, kurczaka, warzywa.
Oddzielna część menu jest poświęcona potrawom marokańskim. Jedno z lekkich dań, które możemy wybrać, to krewetki tygrysie w sosie pomidorowym lub śmietanowym. Podawane są z całym mnóstwem dodatków: oliwkami, cebulą, pomidorem, ogórkiem, jabłkiem, awokado, kiwi, rukolą, rodzynkami i orzechami włoskimi. Jeśli chcemy jednak skosztować prawdziwie marokańskich smaków, koniecznie musimy zamówić tagine. To danie typu jednogarnkowego. Przyrządza się je pod stożkowatą przykrywką - kolejne składniki dodaje się warstwowo, stopniowo w trakcie przygotowywania. Potrawa jest zapieczona, ma delikatną konsystencję, a mięso nie jest wysuszone. Na dnie talerza znajdziemy smakowity wywar, który powstał w czasie pieczenia. Zwolennicy bezpiecznych rozwiązań mogą wybrać tagine z kurczakiem i dodatkiem ziemniaków, bakłażana, papryki czy cukinii.
Restauracja La Mancha, ul. Mostowa 19, czynna: wtorek-piątek od godz. 14, sobota 13-22, niedziela 13-20, więcej informacji: www.mancha.pl
Wszystkie komentarze