Ciasto kruche migdałowe. Mąkę, mączkę migdałową i cukier puder przesiewamy na blat lub do miski. W środku robimy zagłębienie, dodajemy żółtko, masło, sól i siekamy składniki dużym nożem. Delikatnie zagniatamy ciasto (jeśli masa nie będzie chciała się połączyć, możemy dodać 2 łyżki zimnej wody), zawijamy je w folię i chłodzimy w lodówce około godziny. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wycinamy z niego prostokąt o wymiarach 20x15 cm. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 10-12 minut. Ciasto po upieczeniu powinno być blade.
Masa marcepanowa na rozetkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masę nakładamy do worka cukierniczego z dekoracyjną końcówką i szprycujemy rozetki na obwodzie upieczonego wcześniej spodu z ciasta kruchego. Pieczemy w temp. 180 st. C (termoobieg) lub 190-200 st. C (bez termoobiegu) przez 12-14 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Studzimy.
Konfitura pomarańczowa. Ścieramy skórkę z pomarańczy. Białą warstwę skórki odcinamy i wyrzucamy (jest to najbardziej gorzka część pomarańczy). Obrane owoce kroimy w mniejsze kawałki, miksujemy i wlewamy do garnka. Dodajemy cukier oraz skórę z pomarańczy. Gotujemy około 30-40 minut na średnim ogniu do uzyskania konsystencji konfitury. Gorącą konfiturę równomiernie rozsmarowujemy na kruchym cieście, nie przykrywając rozetek. Gdy konfitura wystygnie, mazurek dekorujemy bakaliami: kandyzowanymi wiśniami, skórką pomarańczy i orzechami.
Przygotowanie:
? Ciasto kruche migdałowe
? Mąkę, mączkę migdałową i cukier puder przesiewamy na blat lub do miski. W środku robimy zagłębienie, dodajemy żółtko, masło, sól i siekamy składniki dużym nożem. Delikatnie zagniatamy ciasto (jeśli masa nie będzie chciała się połączyć, możemy dodać 2 łyżki zimnej wody), zawijamy je w folię i chłodzimy w lodówce około godziny. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wycinamy z niego prostokąt o wymiarach 20 x 15 cm. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 10-12 minut. Ciasto po upieczeniu powinno być blade.
? Masa marcepanowa na rozetkę
? Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masę nakładamy do worka cukierniczego z dekoracyjną końcówką i szprycujemy rozetki na obwodzie upieczonego wcześniej spodu z ciasta kruchego. Pieczemy w temp. 180 st. C (termoobieg) lub 190-200 st. C (bez termoobiegu) przez 12-14 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Studzimy.
? Konfitura pomarańczowa
? Ścieramy skórkę z pomarańczy. Białą warstwę skórki odcinamy i wyrzucamy (jest to najbardziej gorzka część pomarańczy). Obrane owoce kroimy w mniejsze kawałki, miksujemy i wlewamy do garnka. Dodajemy cukier oraz skórę z pomarańczy. Gotujemy około 30-40 minut na średnim ogniu do uzyskania konsystencji konfitury. Gorącą konfiturę równomiernie rozsmarowujemy na kruchym cieście, nie przykrywając rozetek.
? Gdy konfitura wystygnie, mazurek dekorujemy bakaliami: kandyzowanymi wiśniami, skórką pomarańczy i orzechami.
Wszystkie komentarze