Słodka tradycja
Mało kto odmówi sobie dzisiaj słodkiej przyjemności. Tłusty czwartek zobowiązuje - według wierzeń tego, kto nie zje w tym dniu pulchnego smakołyku, czeka cały rok niepowodzeń. Lepiej więc nie ryzykować, zwłaszcza że cukiernie dobrze się na tę okazję przygotowały. Półki uginają się od lukrowanych lub pudrowanych pyszności nadziewanych czekoladą, adwokatem, marmoladą i konfiturą z dzikiej róży. W popularnych lokalach największy tłok panuje od samego rana - od pączka z kawą dzisiejszy dzień postanowiło rozpocząć wielu torunian.
Wart pamiętać, że pączki nie zawsze występowały w słodkiej formie: kiedyś przygotowywano je z ciasta chlebowego, nadziewano słoniną i smażono na smalcu. Co oczywiste, zamiast z filiżanką kawy, chętniej łączono je z kieliszkiem wódki.
Do testów, dla łatwiejszego porównywania, wybraliśmy pączki z lukrem i marmoladą. Najczęściej kupowane będą dziś te z dziką różą i skórką pomarańczową. Niektórzy są wierni jednemu rodzajowi inni lubią poeksperymentować - w naszej redakcji też znaleźli się smakosze pączków z pudrem oraz oryginalnych smaków nadzienia.
Wszystkie komentarze